Tatil: Çalışmaya ara verilen süre. Dinlence.
Düşüncesi bile insana iyi geliyor. Bizi şu hayatta en heyecanlandıran durum bu; seyahat etmek, tatil yapmak, yeni yerler keşfetmek, duymak, izlemek, koklamak…
Derin ve Demir hayatımıza girdikten sonra o heyecan yerini telaşa bıraktı tabi 🙂 “3,5 aylık olan bir bebekle tatil iyi hoş da, peki yanımızda ne götürmeliyiz?” derken, 3,5 yaşındaki Derin ile yurtiçi yurtdışı demeden çok tatil yapıp çok seyahat ettik. Demir doğduktan sonra da süreci tekrarlayarak bu konuda uzmanlaştık 😀 Her şey dahil otellerde tatil de yaptık, yorgunluktan ayaklarımızın üzerine basamayacak kadar yürüdük de…
Çok blog okuduk ve bazı yazılanları nacizane çok abartılı bulduk. Birçok şeyi artık gittiğimiz her yerde bulabiliyoruz. Bu nedenle en temel ihtiyaç listesini sizler için hazırladık. Okuyacağınız bu listedeki her maddeyi, seyahatlerin genel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına hazırladık. İhtiyaçların seyahatinizin türüne veya özel durumlarınıza göre değişebileceğinden, kendi listenize eklemeler yapabilirsiniz.
Bir kontrol listesi yaparak, valize koyduklarınızı işaretleyebilirsiniz. Sizin adınıza biz bu listeyi hazırladık. Dilerseniz buraya tıklayarak Valiz Kontrol Listesi’ne ulaşabilir ve yazıcıdan döktürüp işaretleme yapabilirsiniz.

Tatil İçin Bebek Valizi
Kanguru: Bir bebeğin en güvendiği, huzur bulduğu yer şüphesiz ki anne babanın kucağıdır. Kanguru bizim seyahatlerimizin en temel taşı. Yorulduğunda, özlediğinde, ortamı yadırgadığında, uykusu geldiğinde vs. kanguruyu takıp, misler gibi gezmenize devam edebilirsiniz. Özellikle müze gibi yerlerde korkmadan gezebilmek, uzun merdivenleri kolayca tırmanabilmek için tahmin ettiğinizden çok daha fazla kolaylık sağlıyor. Çocuklu seyahat eden bir ailenin mutlaka olmazsa olmazı olarak listemizin üst sıralarında yerini alıyor.

Bebek bezi: Bunu söylemeye gerek yok aslında ama yine de aklınızda bulunsun 🙂 Ancak koca bez paketlerinin valizde çok yer kaplamasından dolayı tavsiyemiz az sayıda götürüp, gideceğiniz yerden satın almanızdır.
Islak Mendil: Yanınıza seyahatiniz boyunca yeterli olacak 100’lü ıslak mendil paketleri alırsanız hem yer tasarrufu etmiş olursunuz hem de tek paket size bol bol yetecektir.
Bol Bol Kıyafet: Seyahatinizin süresini ve çocuğunuzun günde kaç kere kıyafet değiştirdiğini göz önünde bulundurarak bunu hesaplayabilirsiniz. Özellikle deniz tatiline gidiyorsanız bir sonraki maddede yazdıklarımız işinize yarayabilir.
Beyaz Sabun: Çok fazla kıyafet, valizinizde yer kaplayıp boşu boşuna mı götürüyorum acaba endişesi yaratabilir. Bu nedenle alabileceğiniz minimum sayıda kıyafetle bir kalıp beyaz sabunu valize koyarsanız bu işi kökten çözmüş olursunuz. Bebeğinizin kıyafetleri kirlendikçe beyaz sabunla yıkayıp 15 dk.da güneşte kurutarak tekrar tekrar giydirebilirsiniz. Böylece 10 parça kıyafetle 1 ay bile kalabilirsiniz 🙂 Otellerde genelde beyaz sabun mevcut. Ama yine de risk almayı sevmiyorsanız yanınızda bulundurun 🙂
Ateş Ölçer: Her seyahat çantasında bulunması gereken çok önemli bir ihtiyaç. Çocuğunuzun gittiğiniz yerde hastalanabilme ihtimaline karşılık valizinizin bir köşesine koyun. En doğru sonucu veren ve neredeyse hiç yer kaplamayan koltuk altı ateş ölçerleri işinizi görecektir.
Ateş Düşürücü : Olası bir yüksek ateşi kontrol altına almanız için oldukça gerekli bir ilaç.
Eğer hala kullanıyorsa Kan Şurubu ve D Vitamini
Müslin Örtü: Oldukça hafif ve yer kaplamayan bir o kadar da birçok ihtiyaca cevap veren müslin örtülerden yanınıza alabilirsiniz. Akşamları siz yürüyüşünüzü yaparken o da arabasında mışıl mışıl uyuyorsa (örnek bebek:) ) üstünü örtebilir, terlememesi için koltuğuna serebilir ve hatta üzerinde altını bile değiştirebilirsiniz.
Şampuanı: Gideceğiniz yerde bulabileceğiniz şampuanlar bebek şampuanı olmadığı için gözlerini yakabilir. Bu nedenle küçük bir şişeye biraz şampuanından doldurup valizinize koyabilirsiniz.
Diş Fırçası ve Macunu: Kendi diş fırçanızı ve macununuzu alırken onunkini de almayı unutmayın.
Pişik Kremi: Deniz turizmi için gideceğiniz seyahatlerin büyük bir bölümü suda geçeceği için pişik olma ihtimali az olacaktır. Ancak yine de aşırı sıcaklarda pişikle başetmek için mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Eğer marka arayışındaysanız size çok fonksiyonlu pişik kremi Recream’i önerebilirim.
Çatal ve Kaşığı: Hem hijyen hemde boyut bakımından gideceğiniz yerde bulamayabileceğiniz şeyler. Çantanızın bir köşesine plastik çatal kaşığını koyabilirsiniz.
Meyve Sebze Emziği: Bazı ürünlerin bizim için önemini anlatmakla bitiremeyiz. Bunların en başında da bu emzik geliyor. Çok küçük, henüz yemek yiyemeyen bebeğinize korkusuzca yiyecekleri tattırmak, kaşınan dişini rahatlatmak için çok eskittik biz 🙂
Emzirme Önlüğü: Bebeğinizi emziriyorsanız size en büyük kolaylığı emzirme önlükleri sağlayacaktır. Her yerde emzirme önlüğünüzü takarak tedirgin olmadan bebeğinizin karnını doyurabilirsiniz. Size bu konuda banndu‘yu gönül rahatlığıyla önerebiliriz.

Alt Değiştirme Minderi: Her yerde her ortamda size hijyenik bir yer sağlamaya yarayan alt değiştirmeler büyük kolaylık sağlayacak. Sadece alt değiştirirken değil, biz bazen oturduğu yere bile seriyoruz. 🙂
Mama Önlüğü: Tatilde kumaş önlüklerden bolca yanınıza alacağınıza bir tane slikon olanlarından da tercih edebilirsiniz. Leke tutmadığı için kullandıktan sonra bir su tutmanız yeterli olacaktır. Bu konuda “Kullan at”lar büyük kolaylık sağlayacaktır.
Mayo: Tek kullanımlık bebek bezi şeklinde olan mayolardan kullanabileceğiniz gibi kilot mayolardan da alabilirsiniz. Biz tercihimizi tek kullanımlık Sleepy Mayo bezlerden yana kullanıyoruz. 0-15 kg arası mayoları 2 yaz da rahatlıkla kullanabiliyor.
Deniz Ayakkabısı: Bebeklerimizin havuz kenarında ve ıslak zeminlerde kayıp düşmemesi için harika bir şey değil mi 🙂 Ya kayarsa ya düşerse diye endişe etmeden özgürce oynayabilmesine olanak sağlıyorsunuz. Mutlaka ama mutlaka valizinizde bulundurun.
Kolluk veya boyun simidi: Yaşları gereği Derin’e kolluk, Demir’e boyun simidi kullanıyoruz. Özgürce hareket edip güvenle kendini hareket ettirebiliyorlar. Hatta boyun simidiyle Demir tatilimize ekstra mizah katıyor 😀

Kum Kovası: Çocuğunuzun yaratıcılığını geliştirirken üstünü başını çılgınca kirletebileceği önemli yerlerden olan sahil kenarları… 🙂 Ona bir kürek bir de kova verin, size dünyayı yaratsın 🙂
Güneş Kremi: İkilemde kalan çok insan var ama araştırmaların birçoğu bebeklerin cildine zarar veren güneş ışınlarından korumanın tek yolu olduğunu gösteriyor. Bu nedenle doktorumuz bize çok faktörlü bir güneş kremi sürmemizi tavsiye ediyor.

Şapka: Bizde şapkalar giderken valize konulup, döndüğümüzde valizden çıkarılıyor malesef. Yine de güneşten korumak için ıslarla takmaya çalışıyoruz. 🙂 Bol bol güneşli bir tatil için yanınızda bulundurmalısınız.
Tırnak Makası: Seyahat sürenize göre ihtiyacınız durumunuz değişir. Örneğin 1 haftalık bir tatil için tırnak makası gerekli olmaz. Daha uzun seyahatlerinizde ise mutlaka yanınızda bulunmalı ki yüzünü gözünü çizmeden kesebilesiniz.
Mamaları: Anne sütü yerine mama kullanıyorsa seyehatinizin süresini göz önünde bulundurarak yetecek miktarda mama alabilirsiniz. Gideceğiniz yer bir otelse ülkemizde birçok çocuk dostu otel bulunuyor. Bu nedenle gitmeden otelle iletişime geçebilir ve bebekler için sundukları imkanları öğrenebilirsiniz.
Bebek arabası: Hepimiz ilk etapta büyük büyük arabalar alıp çok memnun kalacağımızı düşünsek de zamanla zorlanır baston pusete terfi ederiz. Gezmesi, taşıması ve katlandığında kaplandığı yer bakımından seyahatlerin en temel ihtiyaçlarından biri olabilir. Eğer bebeğiniz çok küçükse, ana kucağının takılabildiği pusetler tercih ederseniz, havuz kenarında, öğle uykularında vs. daha rahat edebilirsiniz.
Emzirme Ekipmanları

Göğüs Pompası: Derin’de manuel göğüs pompası tercih etmiştim. Fakat yorucu olduğu bir gerçek. Bu yüzden Demir’de ilk işim şarjlı göğüs pompası almak oldu. Tüm markaları tek tek inceleyip Wee Baby Ultra Portatif Şarjlı Göğüs Pompası tercih ettim. Size de bu ürünü önerebilirim.
Neden bu ürünü seçtim?
Sıklıkla seyahat, hareket halinde olan bir aileyi cezbedecek kelime net: portatif ?
Kutu üzerinde yazan şu cümle karar vermemi kolaylaştırdı ‘mini tasarımı ile seyahatler için ideal’
Bu kadarı yeterliyken Derin gibi gece uykusunda sessizlik arayan bir çocuk varken evde, sessiz olması da artı puan oldu. Özellikleri kadar ekonomik oluşu da kabul edelim hepimizin tercih edeceği bir durum ?
Göğüs Pedi: Derin’de iki yıl boyunca benimle bütünleşen ürün ? Emzirme döneminin en vazgeçilmez ürünü benim için.
Biberon & Emzik: Derin emzik ve biberonu reddeden bir bebekti. Bu yüzden günün çoğunluğunu emerek geçirirdi, benim için epey yorucu oluyordu. Demir’in emzik ve biberonu severek kullanması ise iki çocuklu hayatımızı inanılmaz kolaylaştırdı. Doğal emme refleksini tatmin etmesi, güven vermesi sebebiyle Wee Baby Kelebek Emzik işimizi görüyor. Şekli sebebiyle burnu kapatmıyor ve nefes alıp vermesini kolaylaştırıyor.
Biberon: Seyahatlerde ya da emzirmenin zor olduğu ortamlarda sağıp biberona koyup yanımıza almak müthiş kolaylıkmış. Mis diyorum, çünkü yine Derin’de deneyimleyemediğim bir durum. Bolca gazı olan Demir için antikolik olması önceliğimdi. Hem cam hem plastik olanından edindik. Tercihimiz cam olsa da özellikle de biberonu kendi tutan çocuk için plastik daha işlevli gibi geliyor bana.
Rahat Seyahatler…