Schengen Vizesi Nedir?
Schengen, Avrupa’da bulunan çoğu ülkenin de üyesi olduğu bir anlaşmadır. Bu anlaşmaya göre Schengen bölgesine giren birinin, diğer üyesi bulunan ülkelere de serbest geçiş hakkı bulunur.

Her Avrupa ülkesi Schengen’e dahil değildir. Schengen ülkeleri şunlardır:
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihteştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.
Herhangi Schengen üye ülkelerinin birinden alınmış olan vizeyle, başka üye ülkelere de rahatça girebiliyorsunuz. Vizeyi almış olduğunuz yerin, en çok kalacağınız ülke veya eşit gün sayısıysa ilk gireceğiniz ülke olması büyük önem taşımaktadır. Bazı ülkeler bu durumu önemsemezken bazıları bu noktada hassas davranabiliyorlar. Vizenizi riske atmamak adına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Schengen vizesi; çok girişli (MULTİ), tek girişli ve çift girişli olmak üzere 3 çeşit olarak verilebilmektedir.
Tek Girişli Vize: Verilen vizenin süresi boyunca yalnızca 1 kere Schengen bölgesine girmenizi sağlar. Vizenin süresi dolmadan ve Schengen ülkelerinden HİÇ ayrılmadan istediğiniz ülkeye girebilirsiniz.
Örneğin; Diyelim ki 2 ay süreli ve tek girişli vizeniz var. 1 hafta boyunca İspanya ordan Almanya’ya geçtiniz, biraz da Fransa’ya uğradınız ve Türkiye’ye döndünüz. Daha vizenizin süresi olduğunu düşünerek bir de İtalya yapalım dediniz. Yapamazsınız. Çünkü vizenizin türü gereği bu olanağınız bulunmamaktadır.
Çift Girişli Vize: Vize süresi boyunca 2 kez Schengen ülkelerine girebilirsiniz. Örnekteki İtalya planını bu vize türüyle gerçekleştirebilirsiniz ama tekrar Türkiye’ye döndüğünüz takdirde başka giriş şansınız kalmayacaktır.
Çok Girişli Vize: Şüphesiz en sevilen vize türü 🙂 Vize süresi boyunca Schengen ülkelerine sınırsız giriş çıkış hakkı verir.
3 vize türünün ortak yanı; Verilen vize süresi içinde Schengen ülkelerini arasında sınırsız geçiş hakkının bulunmasıdır. Bölgeden ayılma durumunuz halinde türlerin önemi ve farkları ortaya çıkmaktadır.

Hangi türde vize çıkacağını başvurduğunuz ülke konsolosluğu belirliyor. Bu seçimi bizler yapamıyoruz ne yazık ki.
Çocuklu seyahat edenler dikkat! Vize alma yükümlülüğü her birey için bir zorunluluk. Dolayısıyla yeni doğmuş bir bebeğiniz bile olsa onun adına da ayrı vize başvurusu yapmanız gerekiyor. Vizesi bebeğin kendi pasaportuna yapıştırılıyor.
Bebeklerde pasaport işlemleri yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz..
Schengen Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Vize başvurusu için istenilen evraklar ülkelere göre bazı değişkenlikler göstermekle birlikte, genel itibariyle hepsinde ortak birçok belge bulunmaktadır. Vize başvurusunda bulunacağınız ülkenin konsolosluk veya aracı firma sayfalarını inceleyerek istenilen evrakları tamamlamalısınız.
1.Pasaport
Pasaportunuzda dikkat etmeniz gereken en önemli şey, süresinin 3 aydan az kalmış olmamasıdır. Yıpranmış veya yırtılmış sayfası bulunmamalıdır ve en az 2 sayfasının boş olması gerekmektedir.
Pasaportunda evlenmeden önceki soyadı yazılı olanlar, evlendikten sonraki 3 ay içerisinde pasaportunu kullanabilirler. Evlilik tarihinden 3 ay geçmiş olanlar, pasaportlarını güncel soyadlarıyla yenilemeleri gerekmektedir.

2.Vize Başvuru Formu
Bu formu, başvuracağınız ülkenin konsolosluk sayfasından veya aracı kuruluşların internet sitelerinden edinebilirsiniz. Formu okunaklı ve eksiksiz bir şekilde doldurmalı ve imzalamalısınız.

3.Biyometrik Fotoğraf
Pasaport için çekildiğiniz fotoğrafa dikkat edin. Vize için istenilen biyometrik fotoğrafın ölçüleri pasaportunkinden farklıdır. Fotoğrafçıya Schengen için çekildiğinizi söylerseniz, onlar ölçüleri bilirler. Biyometrik fotoğrafı çekilirken, ülkeye gireceğiniz zamanki halinize yakın olmaya özen gösterin. Yüzünüzde çok hafif makyaj dışında hiçbir şey olmamalı, gözlüksüz olmalı ve kulaklarınız görünecek şekilde saçınız toplu olmalıdır.

4.Yurtdışı Seyahat Sağlık Sigortası
Seyahat sağlık sigortasını sigorta acentalarından veya internet üzerinden online olarak yaptırabilirsiniz. Sigorta seyahatinizin başlangıcından 1 gün önce başlayıp ve seyahatinizin bitişinden 1 gün sonra bitecek şekilde yaptırılmalı ve en az 30.000 € teminatlı olmalıdır. Sigorta acentalarından yurtdışı seyahat sigortası yaptırabileceğiniz gibi internet üzerinden de online olarak yapabilirsiniz.
Şuanda 7 günlük bir seyahat için seyahat sigortasının fiyatı yaklaşık olarak 10 €‘dur. Eğer bir banka hesabınız varsa, bağlı bulunduğunuz bankadan daha hesaplı yaptırabilirsiniz.
Bebeğinizin adına çıkacak olan poliçede, 18 yaşının altında olduğu için ebeveynin ismi geçecektir. Bu normaldir. Poliçenin aşağılarında mutlaka bebeğin adı soyadı ve doğum tarihi yazıyordur.
5.Konaklama ve Ulaşım Biletleri
Gideceğiniz ülkede nerede kalacağınızı gösteren bir belge sunmalısınız. Bunun için booking.com’dan bir otel rezervasyonu yaparak çıktısını alabilirsiniz. Her ülke booking’den alınan rezervasyon çıktısını kabul etmemektedir. İlgili konsolosluk sayfasından bu bilgiye ulaşabilirsiniz.
Gidişinizi ve dönüşünüzü kanıtlayan uçak biletleri , ülkeler/şehirler arası geçişinizi sağlayan ulaşım biletleriyle birlikte sunmanız gerekmektedir.. Hangi ülkeye nasıl geçeceğime karar vermedim diyorsanız bile, konsolosluğa sunmak üzere temsili bir rezervasyon yapmalısınız.

6.Gelir Belgeleri
Vizenin çıkma ihtimalini güçlendiren belgeler sunmanız gerekir. Son 3 aylık banka hesap dökümünüzü, üzerinize varsa ev/arsa tapusunu, araba ruhsatını, kredi kartı ekstrenizi vb. ne varsa mutlaka başvuruya eklemelisiniz. Ülkelerine gittiğinizde masraflarınızı karşılayabileceğinizden ve Türkiye’de sizi bağlayan şeylerin olduğundan emin olmak isterler. Banka hesabınızda 3 aydır hiç hareket yokken, vizeye 1 hafta kala yatırılmış bir 5.000 TL inandırıcı değildir. Banka hesap dökümünüz eski olmamalı, vize başvurusundan 1 hafta önce alınmış olmalıdır.
Hiçbir geliriniz yoksa, yurtdışındaki masraflarınızı karşılayacak kişiden sponsor olacağına dair bir dilekçeyle yukarıda saydığımız ekleri sunmanız gerekir. Aynı anda seyahat eden eşler birbirine sponsor olabilmektedir. Yani eşinizle gidiyorsanız dışarıdan birisinin size sponsor olmasını kabul etmiyorlar.
Bunun yanında sigortalıysanız, iş yeri sahibiyseniz vs. bunları kanıtlayıcı belgeleri de konsolosluk sayfalarında yazıldığı şekliyle hazırlamalısınız.

7.Dilekçeler
Çalıştığınız iş yerinden işvereniniz tarafından kaşelenip imzalanmış izin dilekçesi istemektedirler. Bu dilekçede patronunuz size, gideceğiniz tarihlerde yurtdışı seyahatiniz için izin verdiğini, döndüğünüzde aynı görevde işinize devam edeceğini anlatan bir yazı yazmalıdır.
Eşinizle ve çocuğunuzla gidiyorsanız, onların tüm masraflarını karşılayacağınızı anlattığınız bir dilekçe yazmalısınız.
Seyahatinizin amacını ve neleri kapsadığını içeren geniş çaplı bir dilekçe de bazı ülkeler tarafından istenmektedir. Bu dilekçede bütün seyahat planınızı gün gün yazmanız gerekiyor.
Schengen vizenizin olması ülkeye kesin girebileceğiniz anlamına gelmez. Bu, tamamen ülkedeki pasaport polisinin insiyatifine bırakılmıştır. Yani sizi beğenmeyip ülkeye almayabilir 🙂
Tüm evraklarınız tam olsa bile vize alırken konsolosluk sizi mülakata çağırabilir ve ekstra belge isteyebilir.
Evrakları toparlamak ve sunmak şüphesiz ki yurtdışına çıkmanın en sıkıcı bölümüdür. Vizenin çıkmasında sorun yaşamamanız için evraklarınız tam, eksiksiz ve inandırıcı hazırlamaya özen gösterin.
Schengen Vizesi konusu çok kapsamlı ve değişkenlik gösterebilen bir konudur. Bu nedenle aklınıza takılan sorularınız yoruma yazabilirsiniz. Böylece size hem yardımcı olabiliriz hem de sorularınız başkalarına da ışık tutabilir.
Mutlu Seyahatler…
Teşekkür ederiz çok faydalı bir yazı olmuş.
Değerli yorumunuz için biz teşekkür ederiz. 🙂
güzel bir yazı olmuş. Schengen ülkeleri hakkında ayrıntılı bir bilgi sitesi buldum sizlerle de paylaşmak isterim. https://www.schengenvize.org özel bir vize başvuru şirketi fakat verdikleri bilgiler sayesinde çok yararlı olabilir.
Çok teşekkür ederiz. Okuyucularımız verdiğiniz link sayesinde daha fazla bilgiye ulaşabilirler. 🙂