Koskoca Asya kıtasını tek bir ülkeye göre puanlayanlar gibi “Asya gerçekten bir başka abi yhaa!” demek çok etik olmasa da Asya gerçekten başkaymış abi yhaa 🙂 Tayland’da yaklaşık 1 ay vakit geçirdikten sonra dönüp yaşadıklarımızı 2 adet blog yazısına sığdırmak mümkün değil elbette. Ama başlamadan şunun bilincinde olabilirsiniz ki görüp görebileceğiniz en sağlam Phuket Rehberi geliyor birazdan.
“Phuket’e gitmeye değer mi gerçekten?” sorusuyla hızlı bir giriş yapalım. Ya sen ne diyorsun oraya yerleşmeye bile varız biz. O kadar fazla sevdik ki hiçbir zaman yerine koyamadığımız Avrupa’daki favorimiz Amsterdam‘ı bile bir kalemde siliverdik 🙂 Bambaşka iki kültür, yaşam biçimi ve hatta kıta ama yine de birincimiz artık Phuket oldu.
Hayalinizdeki tatilde tropik bir iklim solumak, turkuaz denizlerde yüzmek, fillerle öpüşmek, hindistan cevizi höpürdetmek gibi anlar varsa Phuket size bütün bunları veriyor. Baş başa sakin ve romantik bir balayı da yaptırıyor, sabaha kadar yüksek sesli müzikte dans da ettiriyor. Özetle herkesi memnun edecek bir yaz tatili sunuyor.
Phuket, Tayland’ın güneyinde bulunan tropik bir ada şehri. Ancak ada deyince biz küçük bir şey hayal etmiştik. Böyle bir yanılgıya düşmeyin. Çünkü Phuket, bir köşesinden diğer köşesine 1 buçuk saatte gidebileceğiniz kocaman bir şehir.
Şimdi okuyacağınız her bölüm kendi içinde ayrı ayrı detaylıca anlatılacak. Bu rehber size ana yemek öncesi ordövr tabağı niteliği taşıyor. 😛 Güncel bilgilerle Phuket Rehberi başlıyor.
Tayland Hakkında Genel Bilgiler
Tayland’a Nasıl Gidilir?
Phuket ve Bangkok gibi şehirlere İstanbul’dan kalkan bir çok havayolu şirketiyle uçabilmek mümkün. THY’nin direkt uçuşlarıyla yaklaşık 10 saat süren yolculuğun ardından Tayland’a ulaşmış oluyorsunuz.
Tayland’a Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır?
Tayland uzak bir coğrafya olması sebebiyle ilk bakışta uçak biletleri pahalı gelebilir ve hatta seyahatten vazgeçirebilir. Tabi eğer bilet fiyatlarını yarı yarıya indirdiğimiz taktiklerimizi okumadıysanız : ) “Tayland’a Ucuz Uçak Bileti Almanın Yolları” yazımızı okumadan devam etmeyin deriz.
Tayland ile Türkiye Arasında Kaç Saat Var?
Tayland yerel saati Türkiye’den 4 saat ileride. Bu sebeple Türkiye’de yaşayanlar akşam ana haberlere göz atarken Tayland’dakiler bir sonraki güne geçmiş oluyor 🙂
Tayland’da Hava Saat Kaçta Kararıyor?
Ülke ekvatora yakın bir konumda olduğu için yıl boyunca gece ve gündüz süreleri birbirine eşit derecede yakın. Ülkenin kuzeyine doğru gittikçe çok az bir fark olsa da Phuket gibi güneyde bulunan şehirlerde hava 18.00 civarında tamamen kararmış oluyor.
Tayland’da SIM Kart Kullanımı
Ülke genelinde yaygın olarak iki önemli operatör kullanılıyor. Bunlar birçok yerde kolayca bulabileceğiniz Ais ve bizim de kullanmış olduğumuz Dtac. (Web sitelerine, isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz) Her ikisini de havalimanlarında bulabilirsiniz.
7, 15 ve 30 günlük gibi çeşitli turist paketleri bulunuyor. Hangisi daha uygun gelirse onu alabilirsiniz. Biz dtac markasının 30 gün sınırsız internet olan paketini aldık. 1200 baht gibi (600 TL) çekinmeden “yuhh bee” diyebileceğiniz pahalı bir fiyatı vardı. Aynı zamanda çok yararlanamasak da bu markanın bir çok yerde (KFC, Burger King, Dankin Donut’s gibi) kampanyaları da vardı. Peki sim kart gerekli miydi? Biz sürekli Instagram‘da paylaşım yaptığımız için ihtiyaç duyduk ama o olmasaydı pek de gerekli değildi açıkçası.

Tayland’a Çocukla Gidilir Mi?
Çocuklu seyahatin en konforlu yaşanabileceği yerlerden biri olan Tayland’a çocuk götürmezseniz hata. Gittiğimiz dönemde bize en çok çocuklara ne yedirdiğimiz, yiyecek bir şey bulup bulamadığımız soruldu. Evet ilk gün sokaktan gelen kokular midelerini bozdu, Thai yemeklerini sevmediler ama hızlı bir şekilde ortama da alıştılar, ömrü hayatları boyunca görmedikleri kadar McDonald’s’ın tadını da çıkardılar. Bu arada Thai yemeklerini sevmediler diye tek kalemde yazıverdik ama Demir’in 3 gün boyunca Gai Ped Pad Mammuang’ın dibini sıyırdığı, Pad Thai’den “bir daha var mı?” dediği anlara da şahit olduk 🙂
Phuket Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Phuket’te Ulaşım
Bir şehirde rahat gezebilmek için bilgi edinilmesi gereken en önemli konu ulaşım. Bu sebeple ilk olarak Phuket’te ulaşım, nasıl sağlanıyor ondan bahsedelim.
Öncelikle Tayland’da trafik sağdan akıyor. Bu alışması çok da kolay olmayan bir durum. Özellikle karşıdan karşıya geçerken çocukluğumuzda öğrendiğimiz önce ‘sağa sonra sola bak’ kuralını yok sayarak davranmak epey zor oluyor. Araçta da önde oturmak sürekli kaza yapacağınız hissiyatı veriyor. Kaldığımız süre boyunca bu trafik mevzusuna asla alışamadık.
Ada genelinde ulaşım yaygın olarak taksilerle sağlanıyor. Ancak Phuket taksicileri turist kazıklama konusunda master yapmış kişiler. Bu yüzden taksi kullanmaya karar verdiğinizde çok dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü yanınıza yanaşıp gideceğiniz yer için bir fiyat teklif ediyorlar sonra bakıyorsunuz ki aslında taksimetre açılsa çok daha ucuza gidebilirmişsiniz. Taksicilerle çok sıkı pazarlık etmeden kesinlikle arabalarına binmeyin.
Phuket’te yaygın olan bir başka ulaşım şekli de Tuk Tuk taksiler. Ancak Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde ve hatta Bangkok’ta göreceğiniz motosikletin sepetli halinden çok daha lüks tuktuklar var Phuket’te. Adanın turistik yerlerini günlük turlarla tuktuk kiralayarak gün boyu gezebiliyorsunuz.
Bir diğer ulaşım şekli de otobüsler. Ancak otobüsler her yere gitmediği için fazla bir beklentiyi karşılamıyor. Bizim gördüğümüz ve kullandığımız kadarıyla havalimanından Pathong, Karon gibi önemli noktalar ile bu noktalardan Phuket şehir merkezine giden birkaç otobüs çeşidi bulunuyor. Onun dışında gitmek istediğiniz yerler için taksi kullanmanız gerekiyor.
Phuket’e Ne Zaman Gidilir?
Tayland, tropik iklim kuşağı içinde olduğu için dört mevsim değil serin, sıcak ve yağmurlu olmak üzere 3 sezondan oluşuyor. Bu sezonlar içinde en uygunu Kasım ayından Şubat’ın sonuna kadar olan serin sezon. Bu mevsimde yağış az, sıcaklıklar yılın diğer zamanlarına göre nispeten daha serin geçiyor. Ancak tüm dünyanın bu bilgi ışığında Phuket’e geldiği düşünülürse çok da sakin bir tatil geçirmeniz pek mümkün olmuyor. Bu sezon hem kalabalık hem de her şeyin pahalı olduğu, bir Tayland geleneği olan fiyatta pazarlık konusunda çok da esnek olmadıkları zaman.
Sıcak sezon, Mart ayından Mayıs sonuna kadar olan zaman dilimini kapsıyor. Bu sezonda nem çok yüksek olduğu için bunaltıcı ve yapış yapış bir hissiyat yaşamanıza neden oluyor. Yine de turizm için tercihi yüksek ve deniz tatili için ideal sezon olarak geçiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Yağmurlu sezon, Haziran ayından Ekim sonuna kadar olan kuvvetli muson yağmurlarının yağdığı ve yukarıdaki paylaşımdan da hatırlayacağınız gibi bizim de gitmiş olduğumuz zaman 🙂 Bu aylarda sıcaklık değişmese de kuvvetli yağmurlardan dolayı pek fazla tercih edilmiyor. Ve önemli olabilecek bir konu da bu sezonda denize girmek (Phi Phi vb adalar hariç) son derece tehlikeli ve YASAK! Bol yağmurun yanında az insan, bol seçenek, esnek pazarlık payı ve ucuz otel olarak size sunuluyor.
Muson yağmurlarının şiddetinin dillere destan olduğunu bilmeniz orada yaşayacağınız şoku azaltacaktır. Bu yüzden bahsetmekte yarar var 🙂 Temmuz ayı boyunca Phuket’te hava genel olarak bulutlu, sıcak, aşırı nemliydi ve bu zaman diliminde sadece 3-4 kere muson yağmuruna denk geldik. Yağmurlar, hiç beklenmedik bir zamanda aniden başlıyor ve aşırı ama aşırı şiddette 5 dakika yağıyor, daha sonra aniden güneş açıyordu. Havanın kapalı olması kasvetli bir hava yaratsa da güneşin alnında yürümekten çok daha avantaj sağlıyor. Yağmurlarsa tatilin akışını etkilemiyor. Hatta zaten çok sıcak olan havada, üzerinize yağan yağmur hoşunuza bile gidiyor. Biz hayatımızda kaç kere muson yağmuru yaşayabiliriz ki diyerek tadını çıkardık açıkçası 🙂
Yağmurlu sezonun özellikle Eylül ve Ekim aylarında yağmurun aralıksız birkaç gün yağdığını öğrendik. Bu durumda da aynı keyfi alır mıydık bilemiyoruz.
Phuket’te Ne Yenir Ne İçilir?
İşte bildiğiniz gibi akrep, fare, hamamböceği gibi besin değeri yüksek yiyecekleri ister kızarmış ister buğulama şeklinde tüketebilirsiniz. Eğer bu satırların gerçek olduğuna inandıysanız ya Tayland’ı çok yanlış tanıyorsunuzdur ya da YouTube’da “Tayland’da Akrep Emdik!” videolarına çok fazla maruz kalmışsınızdır 🙂 Yaklaşık 1 aylık Tayland seyahatimizde bu insanlık trajedisini “TURİST EĞLENDİREN SOKAKLAR” dışında ne gördük ne de sipariş edecek bir restauranta rastladık. Bu, insanın midesine şaplak atan manzaralar yalnızca turist animasyonu bizce. Çok popüler sokaklarda geceleri birkaç böcek tezgahı oluyor ama bu Tayland’ın günlük beslenme biçimi kesinlikle değil. “Sabah uyandığımda 2 karafatma ağzıma atmadan güne başlayamıyorum” durumu yok yani içiniz rahat olsun 🙂
Tayland’ın denemeye değer bir çok geleneksel yemeği ve sonsuz zenginlikte inanılmaz lezzetli meyveleri bulunuyor. Yemeklerinin kokusu kullandıkları baharatlardan ötürü belki çok ağır gelebilir. Ama öyle ağza sürülmeyecek kadar değişik, hayatınızda ilk defa gördüğünüz malzemeler falan değil. Aksine böyle bir lezzetle biz hiç karşılaşmadık. Ama bizim gibi çocuklu seyahat edenler için belki de sorun olacak farklılıkta bir mutfak olduğunu da baştan belirtmek isteriz.
Phuket’te aç kalmadan uzun süre vakit geçirebilirsiniz. Tahmin edeceğiniz gibi Phuket, dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olduğu için bütün küresel markalar mutlaka bir köşeyi kapmış durumdalar. Thai mutfağını sevmediyseniz McDonald’s, Burger King, KFC, Hard Rock Cafe vb. markaları kolayca bulabilir sonrasında Starbucks’ta kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Yok ben döner olmadan yapamam, Adana Kebap yemeden bir adım daha atamam, lahmacunumu koklamadan turkuaz denizlerde yüzmemin, bembeyaz kumlarda yuvarlanmamın hiçbir anlamı yok diyorsanız endişelenmeyin. 8000 km ötede bile birçok Türk restaurantını kolayca bulabiliyorsunuz. Ama bize kalırsa oralara kadar gidip de Thai mutfağına şans vermeden dönmek olmaz. Denemeniz gereken lezzetler, ayrıntılarıyla bir başka blog yazısında geliyor!
Phuket’te Nerede Kalınır?
Phuket, çok büyük bir ada ve çok sayıda sahilden oluşuyor. İlk bakışta bizim kafamızı karma karışık edip öylece ortada bırakmıştı. Ama siz şanslınız. Çünkü adada 20 gün kalıp farklı bölgelerde konaklayarak kıyaslama fırsatı yakalamış kişilerden bu yazıyı okuyorsunuz (öhömm :))
Phuket’te en çok nerede rahat ederim sorusunun cevabı= Patong Beach. Bir turistik olarak Patong’da kalmak her açıdan sizi mutlu edecektir. Çünkü bu bölge kelimenin tam anlamıyla bir turist yuvası. Adanın en fazla oteli, döviz bürosu, masaj salonu, tur satın alabileceğiniz standları, restaurantı, marketi ve kısacası her şeyden fazla fazlası Patong’da mevcut. Zaten birkaç tane olan otobüsleri mutlaka buradan geçiyor. Yarın sabah bir tura mı katılacaksınız hoop Patong’dan ücretsiz servis var. Çamaşır mı yıkamanız lazım, yapıştır Patong’da 70 tane kuru temizlemeci 🙂 Saymakla bitmez kısacası.
Biz Phuket’e indiğimizde ilk olarak Patong’da bir otelde kaldık. Daha sonraki gittiğimiz bölgelerde Patong’daki konforu bulamadık ve hatta birkaç günümüzü tekrar Patong’a dönerek yapmak istediklerimizi tamamladık. Bütün bu sebeplerden dolayı Phuket’teki zamanınız kısıtlıysa otelinizi Patong Beach’den ayarlayıp başka da bir yere taşınmayın deriz.
Kaldığımız diğer bölgelerin de kendilerine göre özellikleri var. Bütün ayrıntılarıyla “Phuket’de Nerede Kalınır?” yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.. Yine de minik bir özetini isterseniz aşağıdaki postta bulabilirsiniz.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Phuket’te Para Bozdurma
Tayland’da geçerli olan para birimi Thai Baht’ı. Türkiye’den ayrılmadan önce yanınıza Amerikan Doları almanız gerekiyor. Phuket’te bulunan döviz bürolarının çoğunda Euro, Dolar ve hatta bazılarında Türk Lirası bile olabiliyor. Ancak makas aralığı en dar olup en yaygın bulunan yabancı para birimi Dolar.
Phuket havalimanına indikten sonra yapılacak ilk iş para bozdurmak olacaktır. Havalimanının içinde birkaç tane döviz bürosu kendini gösteriyor. Biz bir seyahat geleneği olarak sadece otobüse yetecek kadar parayı havalimanında bozdurmuş olsak da merkezde gördüğümüz kadarıyla dolar kuru çok da değişmiyor. Genelde havalimanlarında rekabet az ve inen turistlerin acil paraya ihtiyaçları olduğu için çok pahalı döviz satılır. Ama Phuket’te öyle değil.
Merkeze indikten sonra da işiniz çok daha kolaylaşıyor. Özellikle Patong’da kelimenin tam hakkını verircesine elinizi sallasanız döviz bürosuna gerçekten de çarpıyorsunuz. Biz azar azar çok kez dolar bozdurduğumuz için şunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki hemen hemen hepsinde aynı kurlar geçerli. 3 tanesine göz attıktan sonra hoşunuza giden bir yerde paranızı bozdurabilirsiniz. Döviz bürosunun daha az olduğu yerlerde bir tık pahalı olabiliyor. Kalabalık yerleri tercih ederseniz böyle bir ihtimal çok zayıf oluyor.
Phuket Ucuz Bir Yer Mi?
Kime göre neye göre pahalı ya da ucuz olduğu değişir. Ancak bizim gittiğimiz dönem için Türk Lirası 0,46 Thai Baht’ı ediyordu. Yani paramızın yarısı kadar değerliydi. Ancak pandemiden önce gidenler Baht’ın 0,10 olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle biz eskiye göre pahalı günümüze göre hâlâ uygun sayılabilecek bir oranda gitmiş olduk. Bunun yanında konaklama seçenekleri Türkiye ortalamasının altında, yeme içme, ulaşım ve turlar bu döviz kuruna göre oldukça pahalı geldi bize. “Şöyle yok mu bir örnek?” derseniz buraya tıklayarak Kaç Para Harcadık bölümünde detaylıca görebilirsiniz.

Phuket’te Yapmadan Dönmemeniz Gereken Neler?
Phuket’in olağanüstü güzellikteki doğası daha ilk dakikalardan kendini gösterecek. Ama sakın bununla yetinmeyin. O kadar yol gitmişken mutlaka ada turlarından en az birini satın alın. Özellikle Phi Phi Adaları Phuket’te görülmesi gereken EN ÖNEMLİ yer bize göre. Phuket’te gezilmesi gereken en önemli 10 yer ile ilgili detaylı bir yazımız da var. Buraya tıklayarak o yazımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
Bir diğer yapılması gerekense Tayland Filleri’yle vakit geçirmek. Phuket’in genelinde sıkça göreceğiniz fil yürüyüşleri, sirkler vs.den bahsetmiyoruz. Bütün bu etkinliklerden çok daha özel bir zaman dilimi ve muhtemelen hayatınız boyunca unutamayacağınız bir anı için şu yazımızı şiddetle öneririz. (Bkz. Tayland Filleri ile 1 Gün)
Ve elbette ki Phuket’in diğer yüzüyle tanışın. Adada gezip görülecek çok fazla yer var. Budist tapınaklarını ziyaret etmeden eski şehir merkezinde yürüyüşler yapmadan Phuket’e gittim demeyin 🙂
Phuket’te Yaşama İhtimaliniz Olan Zorluklar
Komik gelecek belki ama biz en çok çamaşır kurutma problemi yaşamıştık. Bir çamaşır ancak bu kadar kurumayı başaramazdı 🙂 İkliminden kaynaklı olarak aşırı nemli havası çamaşır kurutmaya engel oluyordu. Çamaşırla ne işiniz var yahu demeyin. Burada bahsi geçen çamaşır, mayolar. Bu kadar çabuk kuruyan kumaş, nasıl oluyor da bir türlü başaramıyor inanın aklımızı kaçırdık.
Bir de üstüne gittiğimiz mevsim gereği sağlam bir muson yağmuruna denk gelince işler iyice karıştı. Artık kokmaya başlayan ıslaklarımızı en sonunda kuru temizlemeye vermek zorunda kalmıştık.
Bir başka zorluk da sokaktan yoğun şekilde gelen ıslak baharat kokusuyla baş etmekti. Daha Phuket’e vardığımız ilk gün çocukların mideleri alt üst oldu. Şekerli köri gibi tarifi zor bir baharat kokusu alışana kadar zorluk yaratıyor. Ama 2 gün sonra kokuya alışmış oluyorsunuz, merak etmeyin.

Phuket’te Tur Satın Alma İşi Nasıl Oluyor?
Adaya vardınız, otele yerleşip biraz etrafa alıştıktan sonra daha fazlasını aramaya başlıyorsunuz. Phuket’te yapılabilecek yüzlerce etkinlik var. Ve bunların çoğu seçeceğiniz bir şirketten tur satın alarak gerçekleşiyor. Tekne turuna katılmak, fil barınağına gitmek, şöyle bir şehir turu atmak, tapınakları gezmek, sirk gösterisi izlemek gibi her ama her etkinliğin bir turu var.
Yapmanız gereken, katılmak istediğiniz etkinlik için her adım başı göreceğiniz (bu konuda seçenek tahmin edeceğinizden bile fazla) tur standlarını veya bürolarını ziyaret etmek. Rekabet o kadar fazla ki aynı etkinliği 5 farklı standdan 5 farklı fiyata bulabiliyorsunuz. Ve altın kural -bu parayla satın alınan her şeyde geçerli- mutlaka pazarlık yapmanız gerekiyor. Tayland’da pazarlık yapmadan hiçbir şeye para ödemeyin.
Standa gidip katılmak istediğiniz etkinliği söylüyorsunuz. Sizin için 3-4 tane tur şirketinin broşürünü gösteriyor ve içeriğinden bahsediyorlar. “E ben İngilizce bilmiyorum” diye endişelenmenize gerek yok. Onlar da pek bilmedikleri için Google Translate her daim herkesin telefonunda hazır. Sonra fiyatı söylüyorlar. Asla kabul etmeyin ve kendi verebileceğiniz fiyatı söyleyin. Öyle 20-30 aşağısı değil bayağı yarısını teklif edin. Muhtemelen kabul etmezler ama yarısından biraz fazlasında anlaşmış olursunuz.
Bu taktikle en az 3 stand gezdikten sonra aynı turu en ucuz verenden satın alabilirsiniz. Phuket’te tur almadan hiçbir şey yapılmaz diye bir şey yok. Mesela şehir turu, Fantasea (sirk) gibi etkinlikleri kendiniz de planlayabilirsiniz. Gitmeden önce iyi araştırıp “Turlar”la ilgili yazacağımız yazıyı okuduktan sonra ona göre karar verin.
Huuvv. Az daha yazılsa kitap hâline gelir heralde 🙂 Bütün bu başlıkların detayları ile Phuket’te gezilecek yerler yazılarımız son sürat hazırlanıyor.
Aklımıza gelen en genel sorular şimdilik bu kadar. Ama gözümüzden kaçan ve sizin merak ettiğiniz başka bir konu varsa yorumlarda bunu bize yazın. Ve aynı zamanda daha fazla görsel içerik isterseniz Instagram‘daki Phuket öne çıkan hikayelerimizi inceleyebilir, sormak istedikleriniz için bize DM’den ulaşabilirsiniz.
Eğlenceli Seyahatler…
4 hafta sonra Pukete gidecegiz ailecek. Temmuzun ilk haftasina denk geldigi icin yagmur olacak mi keyfini cikaramayiz mi diye endiselenmistim acikcasi.. bizim 3. gidisimiz olmasina ragmen onceden bi bakayim gidenlerin tavsiyelerine dedim. simdiye kadar bu kadar aciklayici ve akici bir gezi yazisi okumadim inanin! mukemmel, sizi tebrik ederim.. Biz Melbourne’da yasiyoruz bir gun buraya da gelmek isterseniz bekleriz:) sevgiler, Fazilet
Güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Mükemmel bir tatil geçirmeniz dileğiyle 🙂