Budapeşte ulaşım konusunda gelişmiş bir şehir olduğundan kenti keşfetmek oldukça rahat. Şehirde bir yerden bir yere ulaşmak kuşkusuz en son dert edeceğiniz konu olacak.
Bebek Arabasıyla Ulaşım Araçlarında Rahat Eder Miyiz?
Budapeşte’nin ulaşım araçları ne yazık ki çocuklu aileler için çok daha rahat değil. Daha önce Paris ve Prag‘da çektiğimiz zorlukları birebir burada da yaşadık. En büyük sorun, birçok metro istasyonunda asansör ve hatta yürüyen merdiven bulunmaması. Bebek arabasını sırtlayıp onlarca basamak çıkarmak çok büyük eziyet!
Tramvaylara binerken de benzer bir zorlukla karşılaşıyorsunuz ki o da; tramvay merdivenlerinin küçük ve yüksek olması. Binerken ve inerken bayağı zorluk çekiyorsunuz. Birinin mutlaka önden arabayı yukarı çekmesi gerekiyor yoksa o 2 basamakla karşılıklı bakışıyorsunuz
Şehrin Peşte tarafı bebek arabasıyla yürüyerek gezmeye ne kadar müsaitse Buda tarafı bir o kadar değil Buda tarafı bol engebeli ve merdivenli olduğundan gezmekte biraz zorlanabilirsiniz. Ama neyse ki Buda tarafında gezilecek yerlerin sayısı Peşte’ye göre çok çok az. (Peşte tarafı bebek dostudur, kardeşimizdir, seveceksiniz onu
)
Havalimanı’na Ulaşım
Havalimanı için 3 çeşit ulaşım imkanınız bulunuyor. Taksi, shuttle ve otobüs. Taksi ile ulaşım her şehirde olduğu gibi biraz pahalı olduğundan çok fazla tercih edilmiyor. Diğer seçenek olan otobüsler çok daha popüler.
Havalimanı’ndan merkeze ya da tam tersi güzergah olarak kullanabileceğiniz 100E ve 200E numaralı 2 farklı otobüs bulunuyor. Otobüs biletlerini biletmatiklerden ya da “BUS” yazılı büfeden satın alabilirsiniz. Ancak Macar Forintiyle ödeme yapabileceğiniz için pasaport kontrolünü geçtikten sonra karşınıza çıkacak döviz bürosundan otobüse yetecek kadar para bozdurmanız gerekiyor. Bu döviz bürosunun kuru oldukça düşük olduğundan sadece bilete yetecek kadar bozdurmanızı tavsiye ederiz.
Biletinizi aldıktan sonra terminal çıkışındaki duraklardan aşağıdaki seçeneklerden birine binebilirsiniz.

100E ile Ulaşım
100E numaralı otobüs, ‘shuttle’ olarak geçiyor ve sadece 2 durakta durarak havalimanıyla merkez arasında ulaşım sağlıyor. Otobüsün bilet fiyatı 900 HUF. Bu bileti biletmatiklerden satın alabiliyorsunuz.
100E, Havalimanı ve Deak Ferenc ter durakları arasında çalışıyor. Kalvin ter ve Atoria M durakları dışında hiçbir yerde durmuyor. Her 20 dakikada bir hareket eden otobüslerle şehrin merkezi sayılabilecek Kalvin ter istasyonuna yaklaşık olarak 30 dk.da ulaşabiliyorsunuz.
200E ile Ulaşım
Genellikle turistlerin tercih ettikleri bu otobüs, Terminal 2 ile Kobanye Kispet (3 numaralı metro) metro durakları arasında çalışan bir belediye otobüsü. 200E ile 3 numaralı metronun Kobanye Kispet durağına ulaştıktan sonra metroyla yolunuza devam ediyorsunuz. Eğer gideceğiniz yer başka metro güzergahındaysa, tekrar bilet almadan diğer metrolara aktarma yapabiliyorsunuz.
200E’nin tek başına fiyatı 350 HUF. Ancak metroya aktarma yapacağınız için aktarmalı bilet satın almanız gerekiyor ve bunun da fiyatı 530 HUF.
Aktarmalı bilet ile ilgili detayları aşağıdaki “Transfer Ticket” paragrafında daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Budapeşte’de Ulaşım
Budapeşte, ulaşım konusunda yüz güldüren bir şehir. Büyük bir bölümü Peşte tarafında bulunan 4 metro ağı, tramvay ağları ve otobüslerle gideceğiniz yerlere kolayca ulaşmanızı sağlıyor.

Ulaşım biletleri tüm araçlarda geçerli oluyor ve biletleri tüm metro istasyonundaki, çoğu tramvay ve otobüs duraklarındaki biletmatiklerden, otobüs şoförlerinden veya bazı büfelerden satın alabiliyorsunuz.
Bilet aldıktan sonra, metroların girişinde, otobüs ve tramvayların içinde bulunan otomatik okuyuculara biletinizi okutmanız gerekiyor. Yoksa biletsiz binmiş sayılıyorsunuz ve yakalanırsanız çok büyük bir para cezasına çarptırılıyorsunuz. Zaten biletsiz binmeyi aklınızdan bile geçirmeyiniz. Çünkü her yerde çok sıkı kontrol yapılıyor. Bizim bindiğimiz tüm ulaşım araçlarında kontrol yapıldı. Ayrıca yolculuğunuz boyunca biletlerinizi atmamanız gerektiğini unutmayın. Zira kontrol memurları o biletleri görmek istiyorlar.
Bilet Türleri

Tüm ulaşım araçlarında geçerli olan “Single Ticket” (Tek Yön Bilet) fiyatı 350 HUF. Ancak bu bileti otobüs şoförlerinden satın alırsanız 450 HUF ödüyorsunuz. Bu nedenle her zaman biletinizi önceden almanızı tavsiye ederiz.
Eğer Budapeşte’de bulunduğunuz süre içinde 10 defa ulaşım kullanırım diyorsanız daha ekonomik olan “Block of 10 Ticket” (10’lu bilet) tercih etmelisiniz. Bu biletin fiyatı ise 3.000 HUF
Otobüsten metroya, metrodan tramvaya gibi aktarmalar yapacaksanız 2 faklı bilet basmak yerine fiyatı 530 HUF olan “Transfer Ticket” (Aktarma Bileti) kullanabilirsiniz. Transfer Ticket aldığınız zaman üzerinde 1 ve 2 yazılı iki tane bilet almış oluyorsunuz. Bineceğiniz sıraya göre biletlerinizi kullanıyorsunuz. Örneğin; 1 numaralı bileti metroya girerken kutuya okutuyorsunuz daha sonra otobüse bindiğiniz zaman 2 numaralı bileti okutuyorsunuz. 2 bileti de yanınızdan ayırmamanız ve kontrol sırasında ikisini birlikte göstermeniz gerekiyor.

Bu biletin, normal biletlere göre daha ucuz olması aklınıza türlü şeytani fikirler getirebilir. Ancak unutmayın ki kutuya bileti okuttuğunuzda üzerine tarih ve saat yazdığından, kontrol memuru Transfer Ticketları bambaşka zamanlarda kullandığınızı 2 saniyede anlar. Yapmayınız
Bunlar dışında daha fazla ulaşım kullananlar için; tüm ulaşım araçlarında 24 saat geçerli “24 Hour” bileti için 1.650 HUF veya 72 saatlik olanına 4.150 HUF ödeyerek sınırsızca dolaşabilirsiniz.
İpuçları:
* Peşte’nin kıyıları boyunca otantik bir gezi yapmak isterseniz 2 numaralı tramvayı kullanabilirsiniz. Bu tramvay birçok turistik yapıyı yorulmadan görmenizi sağlıyor. Mutlaka deneyin!
* Biletmatiklerden biletinizi nakit veya kredi kartı kullanarak alabiliyorsunuz. Otobüs şoförlerinden alırsanız 100 HUF daha fazla para ödüyorsunuz.
* Bilet kontrolleri; tramvayda seyir halindeyken durakların birinde kendini belli etmeden binen memurlar tarafından, metrolarda trenden indiğiniz anda ya da binerken merdivenlerin başında yapılıyor.
* Eğer “Budapeşte’de Gezilecek Yerler” yazımızda göreceğiniz Gellert Tepesi’ne çıkmayı düşünüyorsanız, en kolay yöntem Buda tarafından kalkan 27 numaralı otobüs. Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
* Biletmatiklerin her durakta olmaması bazen sıkıntıya düşürebilir. Bilet almak için başka bir durağa kadar yürümek ya da metro istasyonu aramak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle biletmatik gördükçe ulaşım planınıza göre bilet deposu yapabilirsiniz.
Budapeşte’de ulaşım konusunda biz hiç zorluk yaşamadık. Umarız sizin için de rahat geçer.
İyi seyahatler…
çok güzel bir yazı olmus elinize saglık
Çok teşekkür ederiz.:)